Παππού!

Του είπε να τρέξουν κι όποιος φτάσει πρώτος. Ο μικρός δεν είπε τίποτα. Φώναξε μόνο : «Τρέχα παππού». Μια κατάφαση απ’ όπου ξεχειλίζει αγάπη. Τον έβαλε στο παιχνίδι, γιατί δεν σκέφτηκε καν ότι είναι μεγάλος, ότι πονάει η μέση του, τα πνευμόνια του ή ακόμα και η ψυχή του. Θεώρησε την προτροπή του παππού του αρκετή και ξάστερη. Μια έκφραση αισθήματος διάφανη. Γιαν να το λέει, το θέλει. Έτσι τα παιδιά λαμβάνουν τον κόσμο.

Αλλά και κάτι άλλο : ασύνειδα τον θεωρεί ικανό, παντοδύναμο. Είναι ο Μέγας Παππούς. Μπορεί να τρέξει, γιατί είναι Ο παππούς.Ο μικρός φτιάχνει μια εικόνα για τον κόσμο πρωτόγνωρη, στην οποία η ηλικία είναι  αδιάφορη. Σημασία έχει το αξίωμα. Εδώ το αξίωμα είναι ο Παππούς. Αλλού ο Μπαμπάς, αλλού ο Φίλος, ο Αγαπημένος, η Εκείνη. Ο εαυτός μου είναι ό, τι αξιώνω.

Απ΄ τα κατάβαθα της ψυχής του καθενός αναβλύζει το νερό, που το λεν κάποιοι «Ουσία». Ουσία ζωής. Ναι, είναι κοινό σε όλους, αλλά λίγοι… με υπομονή και κουράγιο στρέφονται προς τα μέσα και κινούν να γεμίσουν τις νταμιτζάνες με νερό, να τις κουβαλήσουν σε ανηφοριές δύσκολες με ιδρώτα και δάκρυ κι έτσι να ξεδιψάσουν αυτοί και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό το νερό ορίζει τον καθένα. Ηλικίες και τα ρέστα είναι επιφάνειες. Πρώτα είσαι και μετά γίνεσαι, αλλά και γίνεσαι, επειδή θέλεις να ξεδιψάσεις με αυτό που είσαι. Κι όλοι είμαστε το ίδιο. Άσε τους σχετικιστές να παλεύουν με την μεγάλη τους αντίφαση*.

Γι΄ αυτό κι αυτός εδώ ο παππούς είναι Μέγας. Είναι παππούς όλων. Γιατί απέδειξε στον μικρό πως αυτή η πορεία και αυτοί οι νερουλάδες υπάρχουν. Και κάτι ακόμα … πως είναι φυσικό να υπάρχουν και να κάνουν αυτή την πορεία. Προς τα μέσα τους και προς τα μέσα όλων.

Κι εγώ που τον φωτογράφισα είμαι ένας εγγονός του που ποτέ δεν θα μάθει.

IMG_20200313_135105

 

 

*Ο σχετικιστής λέει : «Όλα είναι σχετικά» . Τότε είναι σχετικός και ο ίδιος ο ισχυρισμός ότι όλα ειναι σχετικά. Άρα, είναι σχετικό ότι όλα είναι σχετικά, πράγμα που σημαίνει ότί κάποια ίσως είναι απόλυτα. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑